ÇOCUKTAKİ KISKANÇLIĞIN UYKUYA ETKİSİ

Kullanıcı avatarı
Eceeee
Rep Gücü
Rep Gücü
İletişim:

Mesaj gönderen Eceeee » 07 Eki 2008, 20:08

SORU — Birisi altı yaş iki aylık, diğeri ise iki ay sonra dört yasını dolduracak olan oğullarım birbiriyle sık sık kavga ediyorlar. Büyüğü sabahları okula gitmeğe başlıya-lıberi durum biraz düzelir gibi oldu. öğleden sonra dışarıda iyi anlaşıyorlar. Yalnız, arada bir büyüğü kardeşine takılıyor. Tabii o da buna katlanamıyor ve çileden çıkıyor. Aralarına girmem doğru olur mu acaba? Küçüğünün sırf benim dikkatimi çekmek için ortalığı velveleye verip vermediğini düşünüyorum. Hareketleri daha çok ansızın oluyor. Durmadan ikisini de yola getirmeğe çalışıyorum. Böyle bir davranışın gerekli olduğuna inanıyor musunuz? Eskiden ikisini de sık sık doğduğum oldu, fakat artık bundan vaz geçtim. Böylesi daha iyi. Siz ne diyorsunuz, bana hak veriyor musunuz? Bazan büyük oğlumuzun kardeşini kıskandığı kanısına varıyorum; çünkü sık sık ona surat ediyor ve kızıyor. İkisine karşı da eşitlikle davranıyorum. Büyüğünü asili suratlılıktan vazgeçirmek konusunda bana bir yol gösterebilir misiniz? Başka bir noktayı daha belirteyim: Saat 7,15 te yattığı halde ancak 8,30 da uyuyabiliyor. Ne yapsam nafile, bu huyunu değiştirmedi, değiştirmiyor. Saat 7 - 7,30 oldu mu herkesten önce fırlıyor yataktan. Okulda pek hareketli bir tutumu var. Öğretmeni özellikle zeki biliyor kendisini. Bu durum karşısında ben de, acaba kafası fazla çalıştığı için mi uyuyamıyor diye düşünüyorum. Akşam yemeğinden sonra banyolarını alıncaya kadar renkli küpleriyle, trenleriyle ve buna benzer oyuncaklanyla oynuyorlar. Bu sırada babaları eve dönmüş bulunuyor ve işten yorgun argm döndüğü için çocukların gürültü etmelerine izin vermiyor. Haklı olarak başını dinlemek istiyor. Yatacaktan zaman öyle uzun boylu eziyetleriolmuyor. Küçüğünün herhangi bir şeye pek içerlediğini görmüyoruz, ama büyüğü oldukça sinirli. Alta yaşındaki bir çocuk için on buçuk saat uykunun yetmediğinden eminim.

CEVAP — Büyük oğlunuzun uykusu konusunda duyduğunuz kaygı aşın değil mi ? Büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da uyku saatleri her çocuğa göre değişir, bazı çocuklar diğerlerinden daha az uyurlar, ya da uykuya daha az ihtiyaç duyarlar. Çocuğun uyuması için elinizden geleni yapabilirsiniz, ama uyumuyor diye üzülmeniz yersiz ve faydasızdır. Büyük oğlunuzun kardeşim kıskandığı ve bu kıskançlığın küçüğün dünyaya geldiği günden beri süregel-diği besbelli. Çocuğunuzu dövmemeniz çok yerindedir. Çünkü dayağın bu gibi sorunların çözülmesinde hiçbir faydası yoktur. Büyük oğlan öğleden sonra ne yapıyor? Sporla uğraşıyor mu? Mademki, yemekle yatacakları saat arasında baba çocukları sessiz durmak zorunda bırakıyor, o hâlde öğleden sonraları büyük oğlunuza açık havada bol bol oynamak imkânını vermelisiniz. Oyunlarında onu serbest bırakmalısınız. Çocuk yalnız yürümek için gezmeğe çıkmamalı; aynı zamanda koşmalı, atlamalı, top oynamalı, kazmalı, kumda oynamalı, istediğini yapmalıdır. Eğer gittiği okul, diğer bazı okullar gibi öğleden sonraları açık hava sporları düzenliyorsa çocuğunuzun da bunlara katılması çok iyi olur. Şuna kesin olarak inanmalısınız ki, çocuğunuzun tam manasıyla eğlenmesi ve yatağa girmeden önce, esen bir yorgunluk duyabilmesi için öğleden sonralarını açık havada istediği gibi oynayarak geçirmesine büyük bir önem vermek gerekir, iki kardeş arasındaki kav galan önlemenin en iyi yolu, sizin de gündelik olayları anlatarak değindiğiniz gibi, büyüğünün ayrı bir hayat sürmesi, kendi akranlarıyla oynamasıdır. Eğer büyük oğlunuz kardeşinden ayrı olarak oynamağa, başka çocuklarla
arkadaşlık etmeğe bol bol fırsat bulursa, kardeşinin yanına döndüğü zaman ona karşı hoş davranması çok daha kolay olacaktır. Bana yazdığınız sorunların ikisi de birbirine bağlı. Bence iki kardeş arasındaki münasebetlerin düzelmesi için alacağınız bütün tedbirler uyku saatleri sorununun da çözülmesine yarayacaktır.
" düş uçacak bahara doğru "

“Çocuk Sağlığı ve Bakımı” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 8 misafir