
Çocuğuma En İyisi...
Bütün anneler ve babalar bebeklerine ilk ayakkabısını alırken heyecanlanırlar. Herkes çocuğu için en iyisini en uygununu almak ister, gücü yettiği kadar. Kendisi için yapmayacağı fedâkarlığı bebeği için yapabilir. Ama ayakkabılardan hangisi en iyisi? Vitrindeki pahalı, ortopedik denilen ayakkabılar mı en iyisi? Her model her bebek için uygun mu?
Doğrusu ortopedik adı altında satılan pek çok bebek ayakkabısının hiç de sağlıklı olmadığını görüyoruz. Uygun bir ayakkabının esas fonksiyonu ayağı düzensiz sert yürüme zemininden, hava ve çevre şatlarından korumaktır. Ayakkabının ayrıca ayakta dururken ve yürüken ayağı destekleme görevi vardır. Ama ne yazık ki seçimler hep bu amaçla olmamaktadır. Sadece görüntü ve moda için giyilmesi ise konumuz dışında.
Piyasada ayak destekleme fonksiyonunu ve konforunu sağlayabilecek çok çeşitli ayakkabılar bulunmaktadır. Teknoloji ilerledikçe, yeni malzemeler üretildikçe hergün daha iyileri de eklenmektedir. Yanlış ayakkabı seçimi bir çok rahatsızlığın başlangıcı olabilir. Ayak sağlığının bir parçasının da iyi oturan ve rahat ayakkabılar olduğu unutulmamalıdır.
Hayatın her devrinde ayakkabıların farklı özellikleri olması gerekir. Bebeklikte ayakkabının esas fonksiyonu ayağı soğuktan korumak olduğu için ayakkabı hafif, fleksibl (bükülebilir) ve ön kısmının geniş olması gerekir. Ama bir bebeğin mutlaka bir ayakkabısının olması gerekmez. Zaten çoğu bebek ayakkabısız, patikle bu devreden geçer.
Ayağa kalkma ve emekleme devresinde ayakkabı bebeğin tam gelişmemiş ayak bileğine destek olacağı için bu devrede uygun bir ayakkabı alınabilir. Ayağa kalkan çocukta ayakkabı tabanı esnek, 3 mm kalınlıkta yumuşak olmalı ve yine ayakkabı hafif, fleksibl ve ön kısmı geniş olmalıdır. Emekleyen çocuklarda da bükülmenin kolay olması için ayakkabı tabanının esneyebilir olmasına dikkat edilir.
Çocuk yürümeye başlayınca eğer daha önceden yoksa bir ayakkabı almalıdır. Ayakkabının topuğu saran kısmın daha sert ve 6 mm lik tabanı olmalıdır. Topuk yüksekliği ise 6- 10 mm olabilir. Küçük çocuklara ayakların normal gelişimi için rijit (sert) ayakkabı giydirmek şart değildir hatta bazı durumlurda zaralı bile olabilir. Genellikle iki yaşına kadar bot tipi ayakkabılar tercih edilir.
3 yaşından sonra daha rijit ayakkabılar seçilebilir ama bu ayakkabıların da mobiliteyi (hareketleri) engellemeyecek fleksibilitede (esneklikte) ve yine hafif olması gerekir. Yine parmakların olduğu ön tarafın yeterince geniş olması gerekir. Ayakkabı yüzü ince deri veya permabl (geçirgen) kumaş, ayakkabının parmak kısmı yeterince geniş topuğu saran kısım yeterince sert olmalıdır.
Ergenlik çağında da sert topuklu ayakkabı tercih edilir. Ancak ergenlikte ayakkabılar daha çok moda yönüne kaymaya başlar. Büyüme çağında ayakkabı alırken en uzun parmakla ayakkabının ucu arasında 1- 2 cm boşluk kalmalıdır. Çocuğunuzun ayak parmakları uca değiyorsa, daralmışsa veya deforme olmuşsa mutlaka değiştirmelisiniz. Ayakkabı çocuğun ayak gelişimine zarar verebilir.
Eğer çocukta normal olmayan veya zayıf ve yeterince güçlü olmayan ayak yapısı varsa ayağını desteklemek ve eklemlerin yükünü azaltmak için ayakkabıda modifikasyonlar gerekir. Bunun için çocuğu mutlaka uzman doktor görmeli ve ona uygun ayakkabının özelliklerini reçete etmelidir