Karanfil (E. caryophyllata) ve Faydaları

Cevapla
Kullanıcı avatarı
moments
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Mesajlar: 5033
Kayıt: 14 Ağu 2008, 19:14
Konum: Almanya
İletişim:

Karanfil (E. caryophyllata) ve Faydaları

Mesaj gönderen moments » 20 Eyl 2008, 17:20

Karanfil (E caryophyllata) ve Faydaları
Resim


Mersingiller familyasındandır Anayurdu Endonezya’daki, adı yerli dilinde baharat anlamına gelen Moluk takımadalarıdır Ama, günümüzde daha çok Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir, iklimi uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen karanfil ağacı, 10-20 m’ye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen duyarlı bir bitkidir Derimsi dokulu, parlak ve iri yaprakları dallarda karşılıklı çiftler halinde dizilmiş olup üzerlerinde salgı bezi benekleri bulunur
Çan biçimindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızımsı kahverengine döner Hoş kokulu olan bu tomurcuklara kısaca ‘karanfil’ adı verilir Kısmen gölgeli, soğuk ve rüzgâra karşı korunmalı yerleri seven karanfil ağacı, suyu iyi akıntılı ve asitli toprakları yeğler Tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır
Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı verilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofıllin içeren bir uçucu yağ (esans) bulunur Karanfılyağı da denilen bu esans, diş hekimliğinde sıkça yararlanılan antiseptik ve ağrı kesici ilaçların yapımında kullanılır Karanfil tomurcukları ise, bazı reçel, yemek, turşu ve baharatlı şarapların yapımında çeşni olarak kullanılmaktadır
Karanfil tomurcuklarının ve karanfilyağının sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:
1 Karanfil tomurcukları uyarıcıdır Özellikle sindirim sistemi üzerinde uyarıcı etki yapar
2 Gaz söktürücüdür
3 Mide bulantısını bastırır Kusmaları önler
Bu etkilerinden yararlanılmak üzere piyasada satılan karanfil tomurcuklarından bir tutam (7-8 tane) alınıp 1 bardak kaynar suya atılır 10 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyon ılık olarak içilir
1 Karanfil tomurcukları nefesin kötü kokusunu yok eder Bunun için tomurcuklar ağızda çiğnenip sert bakiye tükürükle atılır ya da yukarda tarifi verilen infüzyonla gargara yapılır
2 Karanfil tomurcuğu ağrı kesici ve hafif uyuşturucudur Bu etkilerinden yararlanılarak diş ağrısını kesmekte kullanılır Bir adet karanfil tohumu ağıza alınır Ağrıyan çürük dişin yakınına getirilir ve bir süre orada tutulur ya da gene piyasada satılan karanfilyağı biraz pamuğun üzerine damlatılır ve pamuk ağrıyan dişe bastırılır
3 Karanfılyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde yararlı olur Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan ovuşturularak uygulanır
Ve… Birgün herkes ɑnlɑr, sevdiğinin kıymetini… Amɑ gidince, Amɑ bitince, Amɑ ölünce… Kısɑcɑ; İş işten geçince!

çelik kapı çeyiz

Cevapla

“Şifalı Bitkiler” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 17 misafir