Ledler Hakkında Biraz Bilgi

Kullanıcı avatarı
moments
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
İletişim:

Ledler Hakkında Biraz Bilgi

Mesaj gönderen moments » 21 Eyl 2008, 14:57

Arkadaşlar Ledler hakkında bir kaç bilgi vermek istiyorum
İnternette kaynak çok fakat içerisinde bizim anlamadığımız çok fazla teknik detay var ve okuduğumuz şeyleri gündelik hayatta uygulamaya geçirmek biraz karmaşık bir hal alıyor
o yüzden işin çok fazla teknik kısmına girmeden herkesin anlayacağı şekilde bilgi vermeye çalışacağım, en azından daha fazla kişi bilgi sahibi olur ve olayın çok basit olduğunu anlar

Ledler içerisinde yarı iletken malzeme ve çeşitli kimyasal maddeler bulunan ışık yayan bir malzemedir
led, lengini içerisinde kullanılan maddelere göre alır bu maddeler aynı zamanda ledin çalışma voltajınıda belirler
normal (sarı,kırmızı,yeşil) ledlerin çalışma voltajları 1,5-2,5 Volt arasında değişir

Mavi,Mor ve Beyaz renkli ledlerin çalışma voltajları biraz daha yüksektir 4-5 Volt civarı
yani ledlerin ışık verebilmesi için bu değerlerde voltaj uygulanması gerekir

Şimdi aklınıza birşey takılabilir "Ledler 2-5 Volt arasında çalışıyor fakat benim aküm 12 Volt ne yapacağız?" bunu birazdan anlatacağım
Yukarıda "ledler yarı iletken malzemelerden oluşur" diye bahsetmiştim, bu sebepten dolayı Ledlerde 'kutup' olayı vardır artı kutup (+) ve eksi kutup (-)

Yani Ledlere sadece Voltaj vermek yetmiyor, bu voltajın doğru verilmesi lazım
yani Akünün artı (+) kutpunu Ledin artı (+) kutupuna, eksi kutupunu (-) ledin eksi (-) kutupuna bağlamanız lazım Ters bağlarsanız led yanmaz
peki Ledin artı kutpunu nasıl anlayacağız?
led i elinize altığınızda (eğer yeni almışsanız) ledin bacaklarının birisi uzundur diğeri kısadır Uzun olan bacak artı (+) kutuptur, Kısa olan bacak eksi (-) kutuptur
Ve… Birgün herkes ɑnlɑr, sevdiğinin kıymetini… Amɑ gidince, Amɑ bitince, Amɑ ölünce… Kısɑcɑ; İş işten geçince!

çelik kapı çeyiz

“Teknik Bilgiler” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 10 misafir