roportaj / haberler!

Kullanıcı avatarı
Eceeee
Rep Gücü
Rep Gücü
İletişim:

roportaj / haberler!

Mesaj gönderen Eceeee » 05 Eyl 2008, 17:23

Celal Demirbilek, Vakifbank'la JESIye gitmisken, Vakiflilarin Tenerife-Pesaro macini izlemeye gitmesini
firsat bilerek, Nesli'nin de yildizlastigi bu macin ardindan, klubu Tenerife'nin baskani CABRERA'yla Nesli hakkinda roportaj yapmis:
(Hurriyet'ten orijinal link: http://www.hurriyet.com.tr/spor/digersp ... 962324.asp)

Diger roportaj da ESRA GUMUS'le yapilmis, o roportajin kaynagi da www.filehaber.com
(http://www.filehaber.com/makale_goster. ... d=80&id=60)

NESLIHAN TOP CANAVARI

Neslihan top canavarı
Celal DEMİRBİLEK 16 Şubat 2007
’Neslihan benim evladım’ diyen Tenerife Başkanı Jose Francesca Cabrera, "O, Avrupa’da Türkiye’nin imajı. Neslihan, Türkiye’nin imajı bakımından çok önemli bir görev üstlendi" diye konuştu.

NESLİHAN benim ikinci kızım’ diyen Tenerife Marichal Kulübü’nün 25 yıllık kurucu başkanı Jose Francesca Cabrera, HÜRRİYET’e yıldız voleybolcumuz için önemli açıklamalarda bulundu. "Neslihan’ı ben 17 yaşında keşfettim. Avrupa’nın hiçbir menajeri, Türk’ler bu kızı hiçbir yabancı kulübe vermezler. Sen bu transferi unut dediler ama ben Neslihan’ın peşini bırakmayıp bir hayalimi gerçekleştirdim. O saha dışında çekingen içine kapanık bir Türk kızı ama saha içinde bir top canavarı. Neslihan, Avrupa’da Türkiye’nin imajı. Neslihan, Türkiye’nin imajı bakımından çok önemli bir görev üstlendi. Avrupa’nın Türkiye hakkında karar verebilmesi için önce Neslihan’ı görerek iyi tanımaları gerekir" dedi. Ve sorularımızı yanıtladı...

Bu transferin gerçekleşmesinde ilginç neler yaşandı?

Neslihan’ı 17-18 yaşında keşfettim. Transfer etmeyi kafaya koyduğumda Avrupa’nın bütün menajerlerini aradım.

Sen unut dediler

Bu Türk kızını mutlaka Tenerife’ye transfer etmek istediğimi söylediğimde bana (Türk’ler bu kızı bırakmazlar. Sen Neslihan’ı unut) dediler. Neslihan’ın peşini bırakmadım. Bir gün bu kızı Tenerife’ye getireceğim dedim. Ve bütün voleybol menajerlerinin imkansız dediği bir Türk kızı Neslihan’i Tenerife’ye getirttim.

Neslihan nasıl bir oyuncu, düşünceleriniz neler?

Tipik pasör çaprazı

Tipik bir pasör çaprazı. Çok kuvvetli, sürekli atak yapmaya alışmış. Biz Neslihan’ı çok genç yaşta aldık. Belli yaşı aşan oyunculara ben paralı asker derim. Onlar paramı alır giderim derler. Neslihan öyle değil. Çok mükemmel bir servisci. Demir gibi bir smacı var. Bu özselliğini evlenmesine ve soyadı değişmesine rağmen formasının arkasına kızlık soyadı olan ve oyuncu kişiliğine yakışan (Demir) adını yazdırdım. Blokta hızlı ama ufak tefek eksikleri var. Duracağı yer konusunda blokta kendisini geliştirebilir. Bu gücü nasıl bulduğunu hala çözmüş değilim.

Neslihan’ı saha içinde ve dışında nasıl tarif edersiniz?

Saha dışında çok çekingen, içine kapanık bir kız. bir kız. Tipik 23 yaşında bir kız çocuğu. Yüzüne baktığınızda ne hissettiğini anlıyorsunuz. Saha içinde ise bir top canavarı..

Murat Turgut´un Esra Gümüş ile yaptığı özel röportaj...
roportaj@ filehaber.com

Eczacıbaşı Bayan Voleybol Takımı kaptanı ve A Bayan Voleybol Milli Takımımızın başarılı oyuncusu Esra Gümüş, Murat Turgut’un sorularını yanıtladı...

Sence Voleybol Milli Takımımızın Filenin Sultanları adını aldıkları o dönemden bu yana gündemdeki yerini biraz yitirmiş gibi, ne düşünüyorsun bu konuda? Ayrıca voleybol sence daha nasıl sürekli gündemde olabilir?

Filenin Sultanlarının 2003 Avrupa Şampiyonasında elde ettiği başarı gündeme damgasını vurmuştu. Voleybol sporunu insanlara o zaman tanıttık. Aslında ben popülaritenin azaldığını düşünmüyorum. Sadece Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası gibi vizyonu büyük organizasyonlarda iyi bir tanıtımla yine Filenin Sultanlarına olan ilginin artacağına inanıyorum. Örneğin son Dünya Şampiyonası öncesinde, oynanırken yazılı ve görsel basından daha fazla ilgi bekliyorduk. Voleybolu gündemde tutmada; gerek Türkiye Ligi gerek Avrupa ve Dünya çapındaki şampiyonalar için yapılan tanıtımların önemi oldukça büyük. Bu tanıtımların etkili olabilmesi için öncelikle voleybolu izleyiciye ulaştırmada görsel iletişim daha aktif olmalı. Örneğin, ülkemizde futbola damgasını vuran üç büyüklerin kendilerine özel televizyon kanallarının olması bu kulüplerin yer aldığı spor branşlarını tanıtmakla birlikte bu spor branşlarına olan ilgiyi arttırıyor. Tabi bunu voleybola da katkısı yadsınamaz. Böylelikle bu kulüplerin taraftar kitlesi salonlara çekiliyor. Bu yüzden daha fazla özel televizyon kanallarının voleybola daha çok yer vermesi gerekir. Federasyonumuz medyayla olan ilişkilerini imkânları el verdiğince arttırmaya çalışıyor. Bu sporu daha iyi pazarlayabilmek için gereken diğer bir ihtiyaç ise sponsor desteği. İşinde profesyonel ve medya üzerinde daha fazla güce sahip firmaların sponsorluğunun devreye girmesi gerekir.

Bu Seneki Eczacıbaşı Takımı ile geçen seneki takım arasında ne tür farklar var? Örneğin Amerika Milli Takımında oynamış Metcalf yerine Sırbistan Milli Takım oyuncuları bu sene takımınızda?

Evet, geçen sene Nancy Metcalf gibi skorer bir oyuncuyla oynadık. Takımı zor zamanlarında sırtlayabilen ve takımın yükünü çekebilen bir oyuncuydu. Bu seneki yeni transferlerimizde yetenekli ve faydalı oyuncular. Bu yılki Sırp oyuncularımızda son Dünya Şampiyonasında kendilerini ispatlamış, başarılı ve tam bir takım elemanı olarak görevlerini en iyi şekilde yapabilen ve üst seviyede sporcular olması nedeni ile bu yılda Eczacıbaşı’na yakışacağı gibi, şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olduğumuza inanıyorum.

Bu sene ligde bazı takımlar şu an itibari ile özellikle geçen seneye göre inişli çıkışlı bir grafik çiziyorlar. Sence neden?

Bu yıl daha iyi performans gösteren gençlik kulüpleri ve kurumsal kulüplerin sayısı arttı. Bunun nedenleri ise gençlik kulüplerinin üst sıraları zorlayabilen takım oluşturmaları ve kendi aralarındaki ezeli rekabetin vermiş olduğu motivasyonla yatırımlarını arttırdılar. Bu kulüplerin geleneksel yıllarını da göz önüne alırsak dönem dönem bazı kulüpler yatırımlarını en üst düzeyde yapmışlardır. Kurumsal kulüplerde üst sıraları zorlayabilecek kadroları oluşturarak bu rekabetin içine girerek şampiyonluğun aday sayısını arttırmaktadırlar. Eczacıbaşı bu kurumsal kulüpler içinde en köklülerinden biri olduğu için, yine her yılki gibi bu yıl da şampiyonluk hedefi ile yola çıktık. Bu hedef doğrultusunda yatırımlarını güçlendirip üst seviyedeki oyuncuları bir araya getirerek avantaj sağladığını düşünüyorum. Tabiî ki de diğer kulüplerde bizim bu geleneksel başarımıza ortak olmak için takımlarını güçlendiriyorlar. Bu yıl şampiyonluk adaylarının çok olmasından dolayı, ligin sonunda gülen tarafın kimin olacağı merakla bekleniyor. Klasman grubuna kalacak olan takımların kendi aralarında gösterecekleri performansları görülmeye değer olacağına inanıyorum. Bu kulüpler arasında sponsor desteği bulamamış olanlarda doğal olarak bu grupta zorluk çekeceklerdir.

Geçen sene yaşadığız şampiyonluktaki en önemli faktörler nelerdi?
Geçen seneki şampiyonluğun hikâyesi satırlara sığmayacak kadar uzun ve heyecanlıydı. Bu uzun ve heyecanlı yolda her takım gibi bizde bazı zorluklar yaşadık. Bu zorlukların üstesinden takımımızın birlik, beraberlik ve inancı sayesinde gelerek, dörtlü finallerde üstün bir performans gösterip başarıya ulaştık. Bu şampiyonluk yolunda hem şans bizim yanımızdaydı hem de diğer takımlara göre fiziksel gücümüz daha üst seviyeye ulaştı için, performansımızın her geçen maçta yükselmesiyle avantaj sağlayıp hedefimize ulaştık.

Oynadığın pozisyona göre olumlu ve olumsuz olarak nasıl görüyorsun kendini?
Oynadığım pozisyona göre günümüz voleybolunun gerektirdiği çabukluk ve kuvvet yönünden eksiğimin olduğunu düşünmüyorum. Sadece boyumun 5-6cm daha uzun olmasını isterdim ki blokta yüzdelerim daha yüksek olsun:)) Defans ve servis karşılamada faydalı olduğumu düşünüyorum. Hücum karakteristiğimde geri atak özelliğimin olmasını isterdim. Bunun içinde ekstra çalışmalar yapmaktayım. Dış dünyamdaki pozitifliğimi sahaya yansıtıp hem tecrübeli oyuncular ile hem de genç oyuncular arasındaki iletişimi dengede tutabilme özelliğimi seviyorum.

Oyun içersinde psikolojik olarak hangi özelliklerinin daha iyi olmasını istersin?
Saha kenarından gelen sert tepkilerden daha az etkilenip oyunuma hiç yansıtmamak isterim, çünkü etkilenen bir oyuncuyum (örneğin antrenörün aşırı tepkisi, hakem baskısı, vb...). Bunun içinde kendimi geliştirmeye çalışıyorum ve şimdiden olumlu gelişmeler kat ettim.

Bugüne kadar kaç antrenörle çalıştın?
Şu ana kadar Türk ve yabancı bir çok antrenör ile çalıştım. Kariyerlerinin tartışılamayacağı, Türk Voleyboluna katkıları büyük, uluslararası kariyere sahip, antrenörlerimin hepsinin bendeki emeği büyüktür. Bu seviyedeki antrenörler ile çalışmanın vermiş olduğu avantajı iyi kullandığımı düşünüyorum ki, voleyboldaki teknik ve fiziksel özelliklerimi geliştirip şu anda modern voleybolu üst seviyede oynayabiliyorum.

Bayan Voleybol Milli Takımının bir oyuncusu olmak sana neler düşündürüyor?
Tabiî ki de en güzel yanlarından biri uluslararası arenada ulusal marşımızın söylenmesi ve uluslararası arenada bayrağımızın göklere çekilmesinde pay sahibi olmak. Bunun yanında milli takım kamplarında sezon içinde birlikte olamadığım arkadaşlarımla vakit geçirebilmem, ileride anı olabilecek paylaşımlarda bulunmam ve birçok dünya ülkesini dolaşıp değişik kültürleri tanıma fırsatı bulmam. Milli takım sayesinde voleyboldaki ilklerde payımın olması en güzel yanlarındandır.

İleride Milli Takımda kaptanlık yapmak ister misin?
Her oyuncunun ilk önce milli takım formasını giyme hayali vardır. Ben buna sahip olduğum için çok mutluyum. İleriki dönemlerde bu kaptanlık şerefine layık görülmeyi tabiî ki de arzu ederim. Bunun ne kadar zor bir sorumluluk getireceğinin de bilincindeyim. Bu sorumluluk bana verilirse, bu güne kadar kaptanlığı en iyi şekilde taşımış kişileri feyz alıp, bu yolda bende iyi bir örnek olmaya çalışırım...

Şu an Milli Takım teknik kadrosunda bir değişim var bunu nasıl değerlendiriyorsun?
2003 yılında ülkemizde yapılan Avrupa Şampiyonasına Deniz Esinduy ile hazırlandık fakat şampiyonadan önce talihsiz ve hepimizi şok eden Deniz abinin vefatından sonra tüm takım ve teknik ekip kenetlenerek hedef koyulan şampiyonada unutulmaz başarıya imza attık. Bu başarıdan sonra Reşat abi ile uzun süre beraber çalıştık, yine önemli başarılar kazandık ve ilklere imza attık. Şu anda kendisi BJK gibi iddialı ve güzide takımımızın başına geldi. Yine orada da başarılara imza atacağına inanıyorum. Şu anda Milli Takımlarımızın başına getirilen Cengiz Göllü'nünde kariyeri ve voleybola hizmetleri zaten hiç tartışılamaz. Milli Takımlarımızın başına getirilen antrenörlerimizin hepsi özenle seçilen çok değerli antrenörlerimiz olduğundan, yeni dönemde de gelecek olan teknik ekibin yine yeni başarılara imza atacağına inanıyorum. Bu yeni dönemde biz oyuncular üstümüze düşen ve verilen görevleri aynı özenle çalışıp yerine yetirmek için uğraşacağız.

Önümüzdeki dönemlerde kendine çizdiğin nasıl hedeflerin var?
Milli takım ile olimpiyat oyunlarına katılmak, uluslararası platformda voleybolumuzun üst seviyelerde kalmasında payımın olması. Eczacıbaşı ile uluslararası platformlarda şampiyonluklar yaşamak. İleri ki yıllarda Eczacıbaşı gibi iyi kulüplerde yurt dışı tecrübesi yaşamak ve ülkemi orada da en iyi şekilde temsil etmek.

Peki, Esra nasıl biri dersek?
Mütevazı bir karakterim vardır. Olaylara pozitif yaklaşırım, insanlar ile paylaşmayı ve yardımlaşmayı severim. Duygusal biriyimdir. Tabiî ki de bende bazen sahadaki güçlü ve kararlı duruşumu her zaman saha dışına yansıtamıyorum ya da bazen özel hayatımdaki olumsuzlukları nadiren de olsa saha içerisine yansıtabiliyorum. Türk tarihi ile ilgili kitaplar ilgimi çekiyor, bir de biyografi okumayı severim. Sinirlendiğimde ve canım sıkındığında negatifliğimi atmak için arabama binip, müziği açıp dolaşırım. Müzik dinlemeyi ve arada bir eşlik etmeyi de severim:)) Basketbol maçı seyretmekten hoşlanıyorum. Güncel magazin dergilerini okumayı severim. Duygularımı yazıya dökerek ifade etmeyi çok severim ve kendimi böylelikle rahatlatırım. İnatçılık ve fikri sabitlilik özelliğimden hoşlanmam. Yemek yemeği çok severim:)) Yemek yapmaya da son zamanlarda fazlasıyla merak saldım. İçimdeki duygularım neyse yüzüme ve dilime yansır, tüm duygularımı açık ve seçik olarak belirtirim.

Voleybol’a sence daha çok ilgi nasıl artırılır ?
Hep aklıma şöyle bir şey gelmiştir. Voleybol spor salonunun yanında alışveriş ve eğlence merkezinin olması, buraya gelen kişilerin voleybol sahasına girmelerini sağlayabileceğini düşünüyorum. Belki de ileriki dönemlerde böyle bir proje gerçekleştirilebilir. Basketbolda da yapıldığı gibi All Star karmaları düzenlenerek voleybolda da bu tür organizasyonlarının yapılması sayesinde bu sporun reklâmının artması ve ilgi odağı olması sağlanabilir diye düşünüyorum. Voleybolun yaygınlaşabilmesi için ilköğretim okullarından başlanarak voleybol eğitimi verilmesi sağlanabilir. Böylelikle voleybolun yaygınlaşmasını ve voleybol kültürünün öğretilmesi sağlanabilir. Görsel ve yazılı basınların artması için sponsorlukların sayısının çoğalması, bu sponsorlukların devamlılığının olması yapılan yatırımların geri dönüşümün en üst seviyede olmasını sağlayacaktır.

Kendi başına kaldığın bir an “ah keşke şöyle bir özelliğim olmasa” dediğin bir şey var mı?
Bazen aşırı iyi niyetliğim ve duygusalım, bu özelliğimin voleybol hayatımda zaman zaman saha içerisinde bana eksisi olduğunu düşünüyorum. Daha katı ve sert duygulara sahip olmayı isterdim.

Esra’yı neler olumlu etkiler?
Saha içerisinde takım arkadaşlarımın desteği ve onlar ile özel hayatımdaki paylaşımım performansımda olumlu etkiye neden olur. Maneviyata daha çok önem veren bir yapım var.

Futbol’da tuttuğun bir takım varmı?
Evet Fenerbahçe taraftarıyım, ama futbol ve basketbolda.

Tanışmayı çok istediğin ünlü biri var mı?
Özelliklede hayat hikâyesini okuduktan sonra Fransız futbolcu Zidan ile tanışmak isterdim.

Bir hayal kur desem?
Öncelikle ilk hayalim önüme çıkan ilk fırsatta ıssız bucaksız bir deniz kenarında uzuuuuuuuuuuuun bir tatil yapmak isterdim, artık bu benim için bir hayal: ( birde balona binmek isterdim:)

İstatistiklerini sürekli takip eder misin?
Evet, her maçımızdan sonra kulübümüzde istatistiğimiz çıkarılıyor ve bizlere veriliyor. Bu istatistikleri inceleyip eksiklerimi ve olumlu yönlerimi görebiliyorum. Bu verilerden sonra olumlu yönlerimi geliştirmek ve eksik yönlerimi tamamlamak için özverili şekilde çalışıyorum. Aslında performansımın istatistiki verilere göre değerlendirilmesinden pek hoşlanıyorum sayılmaz. Ama bazı teknik değerler için bu tür çalışmaların yapılması gerektiğinin de bilincindeyim. Tüm dünyada da bu çalışma yapılmaktadır.

Kendine ait kişisel bir web siten var mı?
Hayır, yok ama böyle bir sayfamın olmasını isterim. Böylelikle voleybola yeni başlayan oyuncular için ve beni daha iyi tanımak isteyen kişiler için bu tür sayfanın faydalı olabileceğini düşünüyorum. Örneğin bu sayfada istatistiki verilerimin olmasıyla benim performansım hakkında da bilgi sahibi olabilirler. Önümüzdeki günlerde de kendi sayfamla ilgili girişimde bulunacağım
" düş uçacak bahara doğru "

“Voleybol” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir