Hangi hastaliga hangi yiyecek?
Gönderilme zamanı: 20 Eyl 2008, 17:29
Hangi hastalığa hangi yiyecek ?
Şifalı bitkiler
Hangi hastalığa hangi yiyecek? Doğa bir eczane gibidir! Tahıl, sebze ya da meyvelerde bulunan çeşitli maddeler, vitaminler;depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi gelir Urfa`nın acı pul biberinin cilde yararlı, teni güzelleştiren maddeler içerdiğini, İlaçta aspirin neyse, yiyecekler içinde elmanın da o, olduğunu söyleyen Londra Üniversitesi uzmanlarının hazırladığı doğal savaş programında hangi hastalığa karşı neler yemeniz gerektiği anlatılıyor
GRİP
Satsuma: (Küçük portakal) İçerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü ve kanlı tükürükleri keser Ayrıca kan pıhtılaşmasına karşı en etkin doğal yiyecek olduğu için ileri yaşlarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltır
Tarçın: (Yemeklere girmiş olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayılmasını engeller Mideyi düzene sokar Kusmayı engeller Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser
Hardal: ( İçindeki singrin maddesi, midenin gaz çıkarmasına yardımcı olur Sindirim sistemini düzenler, mide ağrılarını giderir En fazla bir çay kaşığı alınmalıdır
Nane: (İçerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır Nane çayı, baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir
ALERJİ
Kayısı: İçindeki betakarotene adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak,kanseri önler Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki betakarotene oranı o kadar yüksektir İçerdiği kalsiyum ve magnezyum, gırtlak yanmalarını engeller Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen sülfür dioksit, astım gibi alerjilere iyi gelir
KARIN AĞRISI
Papatya çayı: Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser
DİŞ
Ekmek: Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır Ekmek,dişleri korur Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin
Meyve: (Her çeşit) Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin
Sebze: (Her çeşit) Günde 3 ila 5 öğün tüketin
Yoğurt veya beyaz peynir: Eğer yemekler arası atıştırırken diş sağlığınızı düşünüyorsanız,kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği tercih edin
Muz: Yüksek miktarda karbonhidrat içerir Zengin bir potasyum kaynağıdır Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar
TANSİYON
Rezene: İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler Sağlıklı kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur Rezene çayı sindirim için iyidir
Tahıl: Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor Bu sayede kanın damarlardan daha rahat geçmesini sağlıyor Tahıl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar Kalorinin azalması tansiyonu düzenler
Un: Yapıldığı tahılın besin değerlerini içerir B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir
Karaciğer: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açısından zengindir Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylık B12 vitamini ihtiyacını giderir
SİNDİRİM SORUNLARI
Arpa: İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandırırAyrıca ABD`deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı
Yoğurt: Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar Meyvalı yoğurtlara 3 çay kaşığı şeker eklendiği için şeker oranları daha yüksektir Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler Midenin yiyecekleri düzenli olarak öğütmesini sağlar
KİLO KAYBI
Çikolatalı puding: Bu sayede vücuttaki kan istediği protein ve mineralleri alır İngiliz Sağlık Bakanlığı, kilo kaybı yaşayanların günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor
Peynir: 100 gramında 78 kalori bulunuyor
Yumurta: Günde 2 yumurta kadınların günlük protein ihtiyacının 4`te 1`ini, erkeğin ise 5`te birini karşılar A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarını çözer, yetişkinleri de kansere karşı korur
Dondurma: Günde 2 top vanilyalı dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacının yüzde 20`sini karşılar
Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur
ROMATİZMA
Enginar:Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir
Domates:C vitamini boldur
Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir
Kekik:Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır
Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder
KANSIZLIK
Hurma:Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar Doğal müshil etkisine sahiptir Kurutulmuş olanlarına göre daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir
İDRAR VE BÖBREK
Pancar:Böbrekleri çalıştırır Önemli bir potasyum kaynağıdır Vücuttaki tuz oranını dengeler Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler
Kavun:Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar A vitamini ve betakaroten içerir Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir Böbrekleri rahatlatır Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir
BAŞ AĞRISI
Nane: Nane çayı baş ağrılarını dindirmek için birebirdir İçerdiği mentol ve mentol doğal yağları sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir
Biberiye:Kimyasal içerikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici görevi görür
Çikolata: Doğal antidepresan özelliği vardır Çikolata magnezyum ve demir içerir Sinirleri gevşetici özelliği sayesinde baş ağrısını dindirir
VÜCUT SU TUTMUŞSA
Kuş üzümü: 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının tam 3 katını karşılar Antibakteriyel ve yanmayı önleyici etkileri vardır Zengin potasyum ve düşük tuz içeriği, dehidratasyonu olanlar için önemli bir doğal ilaçtır
Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacının 4`te birini karşılar Yüksek orandaki potasyum sıvı-tuz dengesini sağlar
Tahıl: İdrar yollarını açıcı, çalıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsızlığı bulunanların mutlaka yemeleri gerekir Mideyi rahatlatıcı özelliği vardır
EĞER MİDENİZ RAHATSIZSA
Tarçın:Mide yanmalarını ve kusma hissini alır
Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendiği zaman mideyi gevşetici ve gazını alıcı bir etki yaratır Mide bulantılarını önler
Lahana: Mayalanma sırasında laktik asit üretir Bu da sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürerek sindirime yardımcı olur
FELÇ
Turunçgiller:C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar sayesinde atardamarların, kalbin zarar görmesini önlüyor Portakal içerdiği folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sağlıklı alyuvar hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor
Hamsi:Kolesterolü düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Omega-3 bol bol var
STRES
Mayan kökü:Antivirüs etkisi vardır Karaciğeri korur Adrenalin salgılanmasını dengeler Stresle başa çıkabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgılatır
ARAÇ TUTMASI
Zencefil: Sindirime yardımcı olur Mide bulantısını giderir Enerjinizi artırır Seyahatin ve otomobilde uzun süre gitmenin yol açtığı bulantı ve rahatsızlıkları azaltır
CİLT SORUNLARI
Papatya:Bitkisel yağ ve kimyasallar içerir Çay olarak içildiğinde sindirime yardımcı olur, karın ağrılarını dindirir Sıcak bir banyonun ardından hazırlanacak papatya çayı torbaları, egzamanın neden olduğu kaşıntı ve yanmaları alır
Acı pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir Capsantin adlı kimyasal madde zona hastalığının neden olduğu ağrıları dindirmek için yapılan kremlerde kullanılır
Portakal suyu:Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar İçindeki potasyum vücudun su dengesini korur; cildin kurumasını, kırışıklıkların meydana gelmesi önler
Portakal yağı; susam yağıyla karıştırılarak kullanıldığında iyi bir cilt yağı elde edilirAyrıca;selülitli bölgelere portakal yağıyla masaj yapılması tavsiye edilir
Şifalı bitkiler
Hangi hastalığa hangi yiyecek? Doğa bir eczane gibidir! Tahıl, sebze ya da meyvelerde bulunan çeşitli maddeler, vitaminler;depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi gelir Urfa`nın acı pul biberinin cilde yararlı, teni güzelleştiren maddeler içerdiğini, İlaçta aspirin neyse, yiyecekler içinde elmanın da o, olduğunu söyleyen Londra Üniversitesi uzmanlarının hazırladığı doğal savaş programında hangi hastalığa karşı neler yemeniz gerektiği anlatılıyor
GRİP
Satsuma: (Küçük portakal) İçerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü ve kanlı tükürükleri keser Ayrıca kan pıhtılaşmasına karşı en etkin doğal yiyecek olduğu için ileri yaşlarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltır
Tarçın: (Yemeklere girmiş olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayılmasını engeller Mideyi düzene sokar Kusmayı engeller Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser
Hardal: ( İçindeki singrin maddesi, midenin gaz çıkarmasına yardımcı olur Sindirim sistemini düzenler, mide ağrılarını giderir En fazla bir çay kaşığı alınmalıdır
Nane: (İçerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır Nane çayı, baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir
ALERJİ
Kayısı: İçindeki betakarotene adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak,kanseri önler Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki betakarotene oranı o kadar yüksektir İçerdiği kalsiyum ve magnezyum, gırtlak yanmalarını engeller Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen sülfür dioksit, astım gibi alerjilere iyi gelir
KARIN AĞRISI
Papatya çayı: Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser
DİŞ
Ekmek: Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır Ekmek,dişleri korur Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin
Meyve: (Her çeşit) Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin
Sebze: (Her çeşit) Günde 3 ila 5 öğün tüketin
Yoğurt veya beyaz peynir: Eğer yemekler arası atıştırırken diş sağlığınızı düşünüyorsanız,kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği tercih edin
Muz: Yüksek miktarda karbonhidrat içerir Zengin bir potasyum kaynağıdır Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar
TANSİYON
Rezene: İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler Sağlıklı kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur Rezene çayı sindirim için iyidir
Tahıl: Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor Bu sayede kanın damarlardan daha rahat geçmesini sağlıyor Tahıl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar Kalorinin azalması tansiyonu düzenler
Un: Yapıldığı tahılın besin değerlerini içerir B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir
Karaciğer: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açısından zengindir Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylık B12 vitamini ihtiyacını giderir
SİNDİRİM SORUNLARI
Arpa: İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandırırAyrıca ABD`deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı
Yoğurt: Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar Meyvalı yoğurtlara 3 çay kaşığı şeker eklendiği için şeker oranları daha yüksektir Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler Midenin yiyecekleri düzenli olarak öğütmesini sağlar
KİLO KAYBI
Çikolatalı puding: Bu sayede vücuttaki kan istediği protein ve mineralleri alır İngiliz Sağlık Bakanlığı, kilo kaybı yaşayanların günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor
Peynir: 100 gramında 78 kalori bulunuyor
Yumurta: Günde 2 yumurta kadınların günlük protein ihtiyacının 4`te 1`ini, erkeğin ise 5`te birini karşılar A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarını çözer, yetişkinleri de kansere karşı korur
Dondurma: Günde 2 top vanilyalı dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacının yüzde 20`sini karşılar
Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur
ROMATİZMA
Enginar:Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir
Domates:C vitamini boldur
Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir
Kekik:Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır
Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder
KANSIZLIK
Hurma:Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar Doğal müshil etkisine sahiptir Kurutulmuş olanlarına göre daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir
İDRAR VE BÖBREK
Pancar:Böbrekleri çalıştırır Önemli bir potasyum kaynağıdır Vücuttaki tuz oranını dengeler Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler
Kavun:Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar A vitamini ve betakaroten içerir Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir Böbrekleri rahatlatır Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir
BAŞ AĞRISI
Nane: Nane çayı baş ağrılarını dindirmek için birebirdir İçerdiği mentol ve mentol doğal yağları sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir
Biberiye:Kimyasal içerikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici görevi görür
Çikolata: Doğal antidepresan özelliği vardır Çikolata magnezyum ve demir içerir Sinirleri gevşetici özelliği sayesinde baş ağrısını dindirir
VÜCUT SU TUTMUŞSA
Kuş üzümü: 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının tam 3 katını karşılar Antibakteriyel ve yanmayı önleyici etkileri vardır Zengin potasyum ve düşük tuz içeriği, dehidratasyonu olanlar için önemli bir doğal ilaçtır
Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacının 4`te birini karşılar Yüksek orandaki potasyum sıvı-tuz dengesini sağlar
Tahıl: İdrar yollarını açıcı, çalıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsızlığı bulunanların mutlaka yemeleri gerekir Mideyi rahatlatıcı özelliği vardır
EĞER MİDENİZ RAHATSIZSA
Tarçın:Mide yanmalarını ve kusma hissini alır
Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendiği zaman mideyi gevşetici ve gazını alıcı bir etki yaratır Mide bulantılarını önler
Lahana: Mayalanma sırasında laktik asit üretir Bu da sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürerek sindirime yardımcı olur
FELÇ
Turunçgiller:C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar sayesinde atardamarların, kalbin zarar görmesini önlüyor Portakal içerdiği folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sağlıklı alyuvar hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor
Hamsi:Kolesterolü düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Omega-3 bol bol var
STRES
Mayan kökü:Antivirüs etkisi vardır Karaciğeri korur Adrenalin salgılanmasını dengeler Stresle başa çıkabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgılatır
ARAÇ TUTMASI
Zencefil: Sindirime yardımcı olur Mide bulantısını giderir Enerjinizi artırır Seyahatin ve otomobilde uzun süre gitmenin yol açtığı bulantı ve rahatsızlıkları azaltır
CİLT SORUNLARI
Papatya:Bitkisel yağ ve kimyasallar içerir Çay olarak içildiğinde sindirime yardımcı olur, karın ağrılarını dindirir Sıcak bir banyonun ardından hazırlanacak papatya çayı torbaları, egzamanın neden olduğu kaşıntı ve yanmaları alır
Acı pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir Capsantin adlı kimyasal madde zona hastalığının neden olduğu ağrıları dindirmek için yapılan kremlerde kullanılır
Portakal suyu:Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar İçindeki potasyum vücudun su dengesini korur; cildin kurumasını, kırışıklıkların meydana gelmesi önler
Portakal yağı; susam yağıyla karıştırılarak kullanıldığında iyi bir cilt yağı elde edilirAyrıca;selülitli bölgelere portakal yağıyla masaj yapılması tavsiye edilir