Arkadaşlar lütfen dikkat!

Cevapla
Kullanıcı avatarı
moments
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Mesajlar: 5033
Kayıt: 14 Ağu 2008, 19:14
Konum: Almanya
İletişim:

Arkadaşlar lütfen dikkat!

Mesaj gönderen moments » 19 Eyl 2008, 16:56

Sebzelerin dondurularak saklanmasından iyi sonuç alınabilmesi için bunların taze ve kaliteli olması şarttır Her sebzeyi en bol olduğu mevsimde almak lazımdır
Sebzelerin dondurulmaya hazırlanmasında temizleme, haşlama, soğutma ve paketleme evrelerinin çok iyi yapılması şarttır Şimdi bunları gözden geçirelim
A- Temizleme: Sebzeler bildiğimiz gibi toprakta yetiştirildiklerinden her zaman kirlidirler, hele son zamanlarda ilaçlandırıldıktan sonra bunların yıkanmadan kesilip işleme tâbi tutulması ilaç zerreciklerinin içlerine nüfus etmesine sebep olur Sebzelerin bol suda birkaç defa yıkanması kaçınılmaz şartlardandır
B- Yıkanan sebzeler usulüne uygun bir şekilde ayıklandıktan sonra bir kevgir*de süzülmeye bırakılır Ayıklanmış olan sebzelerin dokularını yumuşatmak ( selülozik maddelerin yumuşatılması ), renklerinin, vitaminlerinin korunması ve sebzelerde bulunan enzimlerin yok edilmesini sağlamak için haşlama işlemi yapılır Büyük bir tencerenin içine aşağı yukarı 10 litre su konur ve iyice kaynatılır, her seferinde 500 g miktarında sebze tel sepet ya da tülbent içinde 1-5 dakika arasında ( haşlama müddeti her sebze için ayrıdır Bu çizelgede gösterilmiştir ) haşlanır Haşlanma müddeti kaynayan suyun içine sebzeler daldırıldıktan sonra tekrar suyun fokurdamaya başlamasından sonra hesaplanır
D- Soğutma:Haşlanan sebzelerin pişme durumuna gelmemesi için hemen buzlu suya daldırılarak soğutulması şarttır Sebzelerin özelliklerini kaybetmemesi için bu işlem muhakkak uygulanmalıdır
E- Paketleme:Buzlu suda soğutulan sebzeler bir kevgirde iyice süzüldükten sonra kurutulup naylon torbalara içlerinde bir miktar hava bırakılarak doldurulup ağızları sıkıca kapatıldıktan sonra -18 derecede derin dondurucuya istif edilerek saklanır
Ve… Birgün herkes ɑnlɑr, sevdiğinin kıymetini… Amɑ gidince, Amɑ bitince, Amɑ ölünce… Kısɑcɑ; İş işten geçince!

çelik kapı çeyiz

Cevapla

“Şifalı Bitkiler” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 12 misafir